Bhimphedi CH Cases d'acolliment Esdeveniments

Dashain (Vijaya Dashami)

El Dashain és un dels festivals més grans del Nepal celebrat per persones hindús i budistes amb motiu de la victòria dels déus sobre els dimonis. El Dashain se celebra durant 15 dies, de manera que és el festival més llarg i famós del Nepal. Cau entre setembre i octubre, seguint el calendari lunar, començant en lluna creixent i acabant el dia de lluna plena (Poornima).

El primer dia de Dashain es diu Ghatasthapana. Aquest dia la gent col·loca a la sala d’oracions un recipient amb argila i sorra i sembra llavors de blat de moro i ordi. La gent resa a la deessa Durga durant nou dies cada matí. Durant aquests dies la gent compra roba nova, fa volar estels, o juga al carrer per passar una estona divertida i gaudir.

El setè dia es diu Phulpati i el vuitè dia es considera el Maha Ashthami. En aquest dia, diferents animals com búfals, ànecs, gallines o cabres se sacrifiquen a la deessa Kali i la seva carn es tasta com menjar sagrat. A més, també es preparen altres menjars especials i boníssims per sopar. En el novè dia (Maha Nawami) els nepalesos adoren al déu Vishwa Karma (el déu de la creativitat) i també adoren objectes com els seus vehicles, maquinària, instruments i eines per a la seva protecció durant l’any.

El desè dia es diu Vijaya Dashami, i és el dia més important del Dashain. En aquest dia especial, la gent estrena roba nova, es posa la Tika (barrejant arròs, pols vermella, iogurt i plàtan) i Jamara (un tipus de planta) al front i rep moltes benediccions. Una altra tradició en aquest dia és oferir diners a altres membres de la família, acció que es diu Dakshina. Els familiars i els membres de la família que viuen lluny de casa vénen a rebre la Tika del cap de la família (l’home més gran). Aquests actes continuen durant quatre dies i finalitzen al quinzè dia.

Les imatges més representades durant el Dashain són nens contents, cometes volant, gent estrenant roba nova, gent al carrer saltant a corda i jugant a cartes, suculents menjars i begudes, reunions familiars, etc.

A Bhimphedi Balmandir també vam celebrar el Dashain amb molta diversió i alegria. Fins i tot l’alcalde del municipi rural de Bhimphedi, Hidam Lama, va venir a celebrar el Dashian amb els nens de la llar infantil, posant la Tika a tots els nens i donant menjar a tota la casa. Tots vam ser molt feliços durant el Dashain!