Centre de dones

EL CENTRE DE DONES (E1) és un nou projecte d’Amics del Nepal iniciat el 2024 per tal de proporcionar més exposició, oportunitats de subsistència i informació a les dones desfavorides. El Centre de Dones és bàsicament una plataforma o centre d’informació per a dones marginades d’entorns socioeconòmics més baixos que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les dones mitjançant la millora del seu capital social i, eventualment, del seu estatus socioeconòmic.

Amics del Nepal ha implementat de forma continuada el projecte d’alfabetització de dones (WLP) des de la seva fundació, i des del 2018 sota el marc actual al Centre d’Activitats de Katmandú. Mentre que les classes d’alfabetització tenen com a objectiu desenvolupar les habilitats bàsiques d’alfabetització de les dones per fer-les automotivades i autosuficients per trobar, comprendre i utilitzar la informació bàsica necessària per millorar la seva vida diària, hi ha hagut la necessitat de desenvolupar una nova plataforma que tingui com a objectiu millorar oportunitats laborals i de treball en xarxa per a dones necessitades.

Les beneficiàries directes del Women Hub seran principalment dones de la zona de Chabahil i Boudha, per la proximitat al Centre d’activitats d’Amics del Nepal. El Women Hub està, però, obert a totes les dones que necessitin els serveis que s’ofereixen.

El projecte Women Hub aborda els següents objectius d’Amics del Nepal:

  • G3: Porten vides dignes i ben informades que les permeti gaudir de benestar.
  • G5: Coneixen i són capaços de mantenir hàbits que els portin a viure saludablement i amb bones relacions interpersonals.
  • G7: Són autosuficients i capaces de proveir per a les seves famílies que les portin a l’empoderament.
  • G8: Prenen partit i son capaces i es fan càrrec, cada una al nivell que li pertoca, de tots els objectius de l’associació en educació, salut i subsistència.

A partir dels objectius de l’organització, l’objectiu general del projecte es defineix com garantir el dret a la informació a les dones d’entorns socioeconòmics més baixos a través del Centre de Dones (Women Hub) com a plataforma d’informació.

El centre de dones utilitza el coneixement, fer xarxa i la capacitació com a eines per augmentar el capital social de les dones. Per tal de desenvolupar aquestes eines, les dones faran pràctiques, rebran ponents convidats, tallers interns, debats i visites de camp. Aquest projecte també pretén oferir formació professionalitzadores a les dones seleccionades. Finalment, cada curs s’oferiran cinc beques a dones seleccionades en funció del seu nivell d’interès i motivació per seguir una formació més aprofundida per garantir millors oportunitats laborals.

El projecte Centre de Dones s’alinea amb: 

  • L’ODS 1 de no a la Pobresa, pel que es pretén ampliar la xarxa social i el capital social de les dones, ja que la xarxa social és una estratègia provada contra la pobresa.
  • L’ODS 5 d’Igualtat de Gènere, en què assegura l’accés a la participació efectiva de les dones per a un millor lideratge i oportunitats econòmiques.
  • L’ODS 8 de Treball Digne i Creixement Econòmic, amb l’objectiu d’aconseguir un treball productiu i digne per a les dones a través de la seva xarxa social i capital.

Aquest projecte és possible gràcies al suport de tots els socis d’Amics del Nepal i de les entitats col·laboradores: