Qui som

Amics del Nepal és una ONGD (Organització No Governamental per al Desenvolupament) sense ànim de lucre, creada l’any 1995 amb l’objectiu principal de donar suport i ajudar els col·lectius més desafavorits del Nepal.

L’Associació, amb NIF G60916715, es regeix actualment per la darrera modificació dels estatuts, que es van acordar en l’Assemblea General convocada per aquesta modificació el 7 de juliol de 2008, i consta al Registre Nacional d’Associacions al Grup 1, Secció 1, 592021.

La missió d’Amics del Nepal és realitzar projectes de cooperació i programes de suport a determinats col·lectius de persones desafavortis, bàsicament infants, joves i dones, tant directament, com en col·laboració amb organitzacions nepaleses, centrant-se tant en els camps de l’educació, salut com en la subsistència.

Amics del Nepal també té com a objectiu divulgar la realitat cultural i social nepalesa a la nostra societat mitjançant la realització i l’organització d’activitats de sensibilització.

Qui forma Amics del Nepal?

Amics del Nepal compta amb el suport de més de 300 Amics, que són la base de l’associació, l’aportació és lliure a partir de 5€ al mes i son els socis que, un cop a l’any tenen veu i vot en l’assamblea annual que s’acostuma a fer al mes de juny per a renovar la junta directiva i aprovar els pressupostos.

A més de les aportacions dels associats, també col·laboren empreses i donants particulars puntuals, i es reben ajuts per a projectes de cooperació internacional d’administracions públiques, fundacions privades i col·legis professionals. A la pàgina de cada projecte es pot veure quines organitzacions hi col·laboren.

L’equip de treball d’Amics del Nepal a Barcelona està format únicament per persones voluntàries de diferents àmbits professionals i acadèmics.

Els projectes que l’Associació duu a terme sobre el terreny són possibles gràcies a la coordinació entre el personal contractat al Nepal i voluntaris que s’hi desplacen cada any.

Junta directiva

Presidenta: Mireia Crosa

Vicepresident: Jordi Giral

Secretari: Enric Recoder

Tresorera: Judith Manzanal

Vocals: Cristina Morales, Ramon Coderch, Daniel Roig, Anna Brunet i Patricia Morales

Equip executiu

Coordinació, administració i legal
Responsable: Mireia Crosa
Equip: Jordi Giral, Judith Manzanal i Enric Recoder

Comptabilitat i base de dades
Responsable: Judith Manzanal
Equip: Ramon Coderch, Jordi Martínez i Anna Carreras

Comunicació
Responsable: Ingrid Buera
Equip: Anna Carreras, Patricia Morales, Ana Albajez, Enric Recoder i Mireia Crosa

Dinamització
Responsable: Isabel Valero
Equip: Cristina Morales, Anna Carreras, Mireia Masó, Marina Viñas, Anna Brunet, Elisabet Pous i Maria Eugènia Aleix

Patrocinis i ajuts
Responsable: Jordi Giral
Equip: Mireia Crosa, Àlex Torralba, Judith Manzanal i Cristina Morales

Coordinació de programes
Responsable: Daniel Roig
Equip: Anna Brunet

Voluntariat
Responsable: Patricia Morales
Equip: Enric Recoder

Personal al Nepal

Centre d'activitats d'Amics del Nepal (contractats per Children's Home)

Kavita Gurung: Directora de programes
Pramod Giri: Coordinador de finances i del programa d'infants
Rohit Gurung: Coordinador del programa de joves
Pema Cheden Sherpa: Responsable de les activitats d'anglès i suport del programa d'infants
Rojan Thing: Responsable de les activitats d'informàtica i del material audiovisual
Sarada Chitrakar: Responsable de cuina, neteja i manteniment
Kritan Bhudathoki: Assistent de finances, del programa d'infants i d'informàtica
Kristina Bhandari: Assistent de finances i dels programes d'infants i de dones
Sushri Subadra Lama: Mestra del programa de dones a Bhimphedi

L’ONG nepalesa Children’s Home és la contrapart al Nepal. La col·laboració amb Children’s Home es remunta a la fundació d’Amics del Nepal, l’any 1995, i des d’aleshores s’ha mantingut una estreta relació que s’ha concretat amb el suport als centres dels quals Children’s Home és titular: Patan Children’s Home a Lalitpur i Amor Children’s Home a Mahendranagar.


Quan un infant de Nepal et somriu, sents una sensació desconeguda fins aleshores: saps íntimament que a partir d’aquell instant, voldràs trobar la manera de no allunyar-te’n, malgrat els milers de kilòmetres que te’n separen… i t’enganxaràs al país, petit però poderós, de contrastos extrems, d’una banda els cims més alts, d’altra banda nivells de pobresa també tristament molt alts…

L’any 1995, un petit grup de famílies catalanes, que havíem tingut la immensa sort de poder convertir en fills i filles nostres alguns infants orfes o abandonats d’aquest extraordinari i maltractat país, vam decidir unir-nos per fer alguna cosa més que ajudar individualment.

En aquells temps, les tensions polítiques estaven creixent, la força dels grups maoistes augmentava, i fins i tot van arribar al poder. Es van tancar les adopcions, que eren l’única manera que tenien els centres d’acollida de nens orfes o abandonats de rebre alguna ajuda per tirar endavant. El sr. Uttar Tamata, actual president de Children’s Home, la contrapart més antiga d’Amics del Nepal, i que aleshores era qui gestionava el dia a dia del petit i destartalat orfenat de Kathmandu on havíem conegut alguns de nosaltres als nostres fills, ens va fer una crida desesperada: si no aconseguia alguns recursos, no tenia possibilitat de donar menjar i escolarització a la vintena de nens i nenes que vivien a Children’s Home.

I així va ser com ens vam unir i vam convidar a Barcelona al sr. Tamata. Vam organitzar un acte amb familiars i amics al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Allí vam parlar de la situació extrema que vivia el centre, vam conèixer els nens i nenes gràcies a les fotos que ell ens va dur… i van sortir padrins i padrines per a tots ells! A més, hi va haver l’aposta personal d’una àvia per construir una casa a la zona remota de Mahendranagar per construir un nou orfenat, al mig del camp, on acollir amb condicions més criatures abandonades.

I a partir d’aquell moment, ens vam posar a treballar i vam donar forma a una nova associació: Amics del Nepal.

Cristina Morales