Alfabetització de dones (WLP)

Festival Teej al Centre d’Activitats

El Teej és un dels festivals més grans dedicats a la dona nepalesa. Se celebra a tot el país al mes de setembre. En aquesta ocasió, les dones realitzen un llarg dia en dejú per a la felicitat conjugal, el benestar del seu marit i fills i la purificació del propi cos i ànima. El Teej és un petit insecte vermell que surt del sòl durant la temporada de pluges. Es creu que la festa del Teej va obtenir el seu nom del mateix insecte vermell. És per això que el Teej es celebra en vermell, i durant el festival, les dones es vesteixen amb vestits i joies vermelles.

El Teej es dedica tradicionalment a la deessa Parvati, recordant la seva unió amb Lord Shiva. És una celebració de tres dies que combina esplèndids banquets, així com dejunis estrictes. La primera celebració comença el dia abans i es diu Donar Khane din. En aquest dia s’organitza una gran festa amb moltes varietats d’aliments. El segon dia és el dia principal del Teej, que és el dia de dejuni i les dones canten i ballen, visiten el temple proper del Senyor Shiva i l’adoren amb flors i colors. El tercer dia és el Rishi Panchami, considerat el ritual final del Teej. En aquest dia, les dones s’unten de fang vermell i fulles de Datiwan i fan homenatge als déus i deesses.

El 27 d’agost vam organitzar al Centre d’Activitats un programa per a les dones del Projecte d’Alfabetització per celebrar el Teej. Vam preparar i servir menjar deliciós per a les dones, que van venir vestides amb vestits vermells. Durant el programa, les dones van ballar, van cantar cançons i van gaudir del menjar juntes.