Awasuka Programa d'expansió

Comença a Bhimphedi la construcció de 120 xemeneies

El quatre de febrer de 2019, els voluntaris d’Awasuka que van dur a terme els treballs de recondicionament marxen de Bhimphedi, però Awasuka continua treballant des de Barcelona. Entre moltes altres tasques, la Mònica treballa en l’edició d’un vídeo per conscienciar sobre la instal·lació de les xemeneies: la Manisha Gurung contribueix realitzant les traduccions i veus en anglès del vídeo, i en Hareram Pudassaini fa de presentador.

Mitjans de març de 2019, la Mònica arriba al Nepal per començar a treballar sobre el camp amb el Hareram, el nou director de Awasuka i del projecte de les campanes extractores. Junts van a diverses reunions amb Practical Action (Katmandú), MRC Hetauda (soci de Practical Action a Makwanpur), les diferents cooperatives de Bhimphedi, els fabricants de xemeneies i també amb Bhimphedi Gaupalika. Totes les reunions són de profit i el projecte de les xemeneies finalitza amb un acord signat per totes les parts, que s’iniciarà una vegada finalitzin totes les xerrades de sensibilització.

A més, la Mònica i en Hareram realitzen una reunió amb el metge del Centre de Salut de Bhimphedi, per analitzar l’Informe de Salut de Bhimphedi de la Dra. Paula Minguell (dut a terme el 2013), i per la seva sorpresa, confirmen que les dades que conté segueixen sent vàlides: la primera causa de mort a Bhimphedi són les malalties respiratòries, causades per respirar el fum d’espais interiors.

És per això que el Programa Awasuka vol construir xemeneies en la seva última etapa: perquè el fum en espais tancats mata 22.000 persones cada any al Nepal, mentre que el terratrèmol en va matar a 9.000. No obstant això, és molt difícil que les persones es conscienciïn d’aquest fet. Per aquest motiu, hem preparat una presentació personalitzada en nepalès, que inclou informació sobre els beneficis de la instal·lació de xemeneies i dades de salut locals, que es mostraran en les diferents reunions de sensibilització amb la població local.

Durant tres llargues setmanes, i gràcies al personal de Women Cooperative, en Hareram ha visitat 18 comunitats fins al moment (cliqueu aquí per a veure els detalls); i només queden 5 comunitats. Fins a la data, més de 500 persones han estat informades sobre els beneficis de les campanes extractores. Estem contents perquè ja s’han fet 120 comandes de campanes extractores, que s’instal·laran molt aviat, i més que es demanaran!

Esperem que gaudiu el vídeo d’en Hareram sobre les xemeneies, juntament amb una presentació de les diferents comunitats on ha realitzat les xerrades de sensibilització.

Awasuka es un programa format pels esforços conjunts d’Amics del Nepal, Base-A, el CCD de la UPC, Agragaami Krishak Krishi Sahakaari i el Rotary Club de Kantipur. Recentment, el Rotary Club d’Hetauda també s’ha unit al projecte.