Alfabetització de dones (WLP) Esdeveniments

Teej

Teej és un festival de dejuni de les dones del Nepal que celebren totes les dones hinduistes per tot el país. Les dones casades visiten les cases dels seus pares i el celebren amb la mare, germanes i amigues practicant un dia senser de dejuni sense ni tan sols beure amb l’objectiu i la creença que el seu marit gaudeixi d’una bona salut i una llarga vida. Les dones i noies soleteres també faran dejuni durant Teej i veneraran els déus per tenir un bon marit. En aquest festival les dones es vesteixen amb un sari vermell ple d’ornaments. El temple de Pashupatinath a Kathmandu és altament freqüentat durant aquest festival on les dones fan ofrenes als diferents temples i ballen la dansa típica d’aquest festival.

El 6 de setembre vam celebrar Teej al Centre d’Activitats d’Amics amb les dones del Programa d’Alfabetització. Elles mateixes van cuinar el “Dar” un menjar que es preparar el dia abans del festival. Es van vestir de vermell i van cantar i ballar cançons típiques del festival. Teej aquest any era el 12 de setembre, no obstant les dones van decidir començar unes setmanes abans per prepara-se donat que és un dels festivals més importants per les dones al Nepal.

RISHI PANCHAMI
Rishi Panchami està relacionat amb la celebració de Teej un dia després de la gran celebració. Durant aquest dia els set sabis (Sapta Rishi) de la cultura hinduista són venerats per les dones. Es creu que Rishi Panchami és l’ocasió per netejar-se de totes les impureses de l’any sencer. Malhauradament, en la religió hinduista, la menstruació és considerada un símbol d’impuresa i les dones no poden prendre partir en pràctiques religioses durant aquest període. Així en aquest dia les dones prenen un bany amb fang vermell que es troba a les arrels d’un arbust sagrat Achyranthes bidentata i també n’utilitzen les seves fulles. Curiosament aquesta planta que es troba a la Xina, la Índia, el Japó i el Nepal és considerada per la medicina tradicional xinesa un planta que estimula la menstruació.
Després del bany les dones es posen en semi cercle mentres un sacerdot canta cants religiosos.