Awasuka

Awasuka: les cases de Supin

CONSTRUCCIÓ AMICS DEL NEPAL

A mitjans de Març tres membres del Fons Català de Cooperació van visitar els tres prototips de Bhimphedi i les cases de Supin en construcció. També van tenir oportunitat de visitar Bhimphedi i l’orfenat d’Amics del Nepal, així com de tastar les “delicatessen” locals del poble: fulauras, samosas, dalbhat i el famós dudh chiya (tè amb llet i espècies masala).

Les cases de Supin van pujant, però totes a ritmes diferents. Depenent dels “mistris” (paletes) que estan disponibles en cada cas, s’avança més o menys. A Supin hi ha un frenesí constructiu com no hi havia hagut mai abans. La gent vol acabar les seves cases abans que els monsons arribin (d’aquí uns dos mesos), i aquest termini coincideix amb la darrera data en que cal acabar les cases, en cas que vulguin optar a l’últim pagament de l’ajut del govern. Tot això fa que els paletes locals vagin de bòlit intentant servir a totes les cases que s’estan construint, incloses les nostres.  És per això que ens toca prendre paciència i esperar que ens toqui el torn.

Actualment s’està intentant començar el reforç de cases existents, però l’inici s’està veient retardat per l’escassesa d’aigua que pateixen les comunitats de Matilo i Tallo Supin durant l’època seca. Afortunadament, el govern ha fet un pla per abastir d’aigua a aquestes comunitats. Sembla que aquestes obres ja estan gairebé acabades i que en breu hi haurà aigua per tothom. Així doncs, esperem poder començar el més aviat possible els reforços d’aquestes cinc cases més.

El darrer mes de Gener, Awasuka va aconseguir l’aprovació dels seus prototips de cases de 2 i 4 habitacions, per part del govern de Nepal. Aquest fet facilita que el nostre disseny estigui disponible en tot el país. Els nostres prototips apareixeran a la web del govern i a la propera edició del catàleg de solucions anti-sísmiques. En aquest sentit, Awasuka també està difonent el seu sistema de construcció (senzill, ràpid i barat) als enginyers locals, per tal que aquests puguin difondre’l a la resta de comunitats on Awasuka no podrà arribar.

Abans d’acabar, l’equip d’Awasuka al Nepal vol expressar el seu suport a les persones de Catalunya que han estat empresonades, detingudes o exiliades de forma injusta, així com també als seus familiars i amics.