Bhimphedi CH Namuna Bari

Arbres fruiters de Namuna Bari

A l’agost del 2018 es va iniciar el projecte “Namuna Bari” amb l’objectiu de crear un hort que pogués proporcionar una nova i millor nutrició als nens de Bhimphedi Balmandir i ser, alhora, una font d’inspiració perquè els agricultors locals incloguin noves tècniques i productes.

Es va començar treballant la producció de bolets, tomàquets i verdures. Ara és el moment de començar a treballar amb el següent objectiu del projecte: el cultiu d’arbres fruiters. El monsó (de juny a setembre) és l’estació adequada per a plantar i conrear arbres fruiters. Així que ja s’ha començat a investigar a internet i fer visites per recopilar informació.

La primera visita que va fer en Kush (el coordinador del projecte Namuna Bari) va ser al Centre Nacional de Desenvolupament de Fruites, a Kirtipur. En aquest lloc, va aprendre sobre un nou sistema per al cultiu de fruites i verdures que es pot aplicar en el futur. També va apuntar els preus dels diferents plançons (arbres joves) i tiges que podia comprar aquí.
La segona visita va ser a un viver local per saber quant costa una plantada de fruita i fer un pressupost exacte. El cost dels plançons era bastant alt en comparació amb el centre de Kirtipur, però en aquest viver hi havia arbres joves que no hi havia a Kirtipur.

El tercer lloc que el Kush va visitar va ser Swabalamban Bikash Company a Baluwatar on cultiven moringa (una espècie d’arbre) als afores de la vall de Katmandú. En aquesta finca s’elaboren diferents productes amb moringa. Durant la visita, van explicar en detall el cultiu i la producció de la moringa (on pot créixer, la temporada de plantació, l’època de collita i el període de cura). També van aconseguir el preu dels brots de moringa i les seves llavors. Finalment es va decidir comprar llavors, ja que el transport a Bhimphedi afectaria greument els brots.

Una vegada que es va recopilar tota la informació, es va fer una llista de les varietats d’arbres fruiters adequats pel clima de Bhimphedi, així com el pressupost. I una vegada aprovat el pressupost, l’equip de joves d’Amics va ajudar a comprar i recol·lectar els plançons de diferents llocs.

Els plançons que ja s’han plantat al Namuna Bari (que significa Hort Pilot) a Balmandir són:

 1. Poma
 2. Alvocat
 3. Fruites cítriques (llimona, aranja, taronja …)
 4. Kiwi
 5. Moringa
 6. litxi
 7. Mango
 8. Granada
 9. Caqui
 10. Xirimoia
 11. Pruna

Esperem que tots els plançons creixin bé ja que en uns anys, aquests arbres donaran molta fruita a la família de Balmandir i seran una inspiració per als agricultors locals que encara desconeixen algunes de les varietats que hem plantat.

El projecte Namuna Bari és possible gràcies al suport d’Ateneu del Món i l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès: