Awasuka

El patrimoni històric de Bhimphedi

Programa AWASUKA (escrit per Mònica Sana)


…Monika, eklai?


Aquesta és la pregunta que més escolto darrerament pel poble: “…Mònica, vens sola?” Doncs sí, aquest cop vinc totalment sola a Bhimphedi, sense cap altre voluntari ni d’Awasuka, ni de Balmandir. Sóc la única estrangera del poble, però la veritat és que no em sento gens sola, sinó tot el contrari. Comparteixo estones amb diferents amics als que ja fa anys que conec…. De fet, ni ells em consideren una “cuire” (blanca), sino ja una “local” més del poble.


Les visites de supervisió a les cases reforçades de Supin han anat molt bé: el reforç ha estat molt ben acceptat per la comunitat i molta gent ens demana que continuem. Però ara el principal objectiu d’Awasuka és poder fer el màxim de xemeneies fins a finals de Juny, gràcies a la col•laboració que estem establint amb Practical Action, i gràcies també a l’ajut del nostre nou coordinador: Hareram Pudasaini. Properament us explicarem més detalls sobre aquesta col•laboració, però en aquest post volem parlar-vos d’un tema que ja fa temps que volem compartir: el patrimoni arquitectònic de Bhimphedi.


Durant el desenvolupament del programa Awasuka hem estat testimonis de l’enderroc de varis edificis històrics i això no ens ha deixat indiferents. Per això des de l’equip Awasuka, i paral•lelament a la nostra feina diària, vam decidir crear aquest document, per tal de lliurar-lo a vàries institucions de Kathmandú dedicades a la preservació històrica. D’aquesta manera hem aconseguit fer una mica de ressò d’un tema que ens preocupa molt: la pèrdua d’identitat del poble, encara un dels més bonics del Nepal i més rics en història, però que no està recollit ni publicat enlloc. Esperem doncs que gaudiu de les imatges d’aquesta primera publicació sobre Bhimphedi.