Si té problemes per a visualitzar aquest missatge, accedeixi a la versió online

Apadrinament

Treballem per millorar les condicions de vida dels infants, joves, dones i altres col·lectius desfavorits del Nepal, en el camp de la salut, l’educació i el desenvolupament comunitari en un marc de sostenibilitat i respecte a la cultura nepalesa.


UNS DIES A BALMANDIR…

A Balmandir sempre hi ha feina a fer i coses per reparar. Un any més la visita del Tonyo ens ha permès fer tot un seguit de millores: S’ha renovat el terra de l’habitació d’estudi, s’ha pintat tota la glorieta, s’ha arreglat i pintat el tobogan i els gronxadors, s’han reparat les teles mosquiteres de  totes les finestres que estaven trencades, s’han comprat gots metàl·lics, material d’oficina, material de neteja, bombetes i material de cures per equipar bé la farmaciola.

 

.

Aquest mes tocava plantar patates. Amb la coordinació dels estudiants agrònoms de la UPC i l’ajuda del Tonyo i els nens i nenes de Balmandir s’ha decidit augmentar l’espai per la plantació. Aquest fet ha obert un nou problema: els punts d’aigua de l’hort no donen a l’abast per regar una superfície tan gran. Per això s’ha comprat un tanc d’aigua nou de 1000l, manegues noves, aixetes i 4 aspersors per poder abastir la nova zona de conreu.

 

..

S’ha comprat pintura i pincells per pintar tot el porxo que utilitzem d’estenedor per la roba d’un color verd fosc que el fa més net i bònic. Ha estat una setmana de feina, primer el vam haver de rentar i després pintar. Ho hem anat fent mica en mica amb poca col·laboració dels nens… Però després de parlar amb els més grans i dir-los que han de col·laborar més amb les feines de millora de la casa, aquests han respost de la millor manera possible, i l’endemà van agafar els pinzells i la pintura que ens havia sobrat i van pintar tot el que van poder, fins que la pintura es va acabar. Ara a Balmandir regna el color verd fosc, fa molt de goig!

 

.

Gràcies un any més, al Amic Tonyo, als Amics de Benicarló i a la penya del setrill que li donen suport ! 

Podeu seguir el dia a dia de la casa d'acollida de Bhimphedi al blog

amicsnepal.blog.pangea.org/ca/


ESTIU A MAHENDRANAGAR

Aquest estiu els voluntaris de Mahendranagar han treballat de valent sobretot al Hostel d’Amor Children’s home: s’han implicat en millorar el manteniment del hostel pintant el menjador, alguns passadissos i el mobiliari d'aquest. Fins i tot s’ha construït una porteria de futbol amb canyes de bambú.

 

..

També es va fer una competició de neteja d’habitacions tot fent que prenguessin consciència de el perquè és important tenir-les netes sempre. Totes les estones amb els nens les van omplir d'activitats esportives, jocs, tallers i gincames i una excursió inoblidable a Jaksvhd on van fer un pícnic.

 

.

Al Florida International Boarding school s'hi van fer unes activitats preparades pels voluntaris d'estiu relacionades amb la higiene bucal i també amb l'esport.

 

.

I gràcies a l’aportació de la fundació Francisca Roviralta, a qui volem agrair especialment la seva col·laboració sostinguda en el temps,  es va poder reparar l’autobús de l'escola que estava espatllat.

 

.


ELS NOSTRES JOVES SEGUEIXEN AMB LA GIRA DE TEATRE

Els dies 1 i 14 de novembre, els nostres joves de Kàtmandu van fer una obra de teatre d'uns 30 minuts a l'Escola Secundària Shree Mahakali, Golfutar, Katmandú, i a l'escola secundària Tika Vidyashram, Jamsikhel, Sanepa (Lalitpur), respectivament, basada en tallers de sensibilització sobre el tractament de residus.

 

.

Clean up Nepal, una ONG que col·labora amb Amics Del Nepal, va organitzar el projecte "Zero Wastage" (zero deixalles), que es va dur a terme durant una setmana i en el qual els estudiants van aprendre sobre la gestió de residus i com superar els problemes que la mala gestió de residus comporta.

 

.

És important que els tallers expliquin i donin resposta als estudiants d'aspectes tan importants com "Quin és l'impacte del malbaratament en la nostra salut", "Com segregar les deixalles" o "Què fer amb els nostres residus". A través d'aquests tallers, els estudiants poden aprendre més sobre les tècniques de reciclatge i aprofundir en com segregar desfets en lloc de barrejar tot a les escombraries o llençar escombraries per tot arreu.

 

 ..

En l'obra els nostres joves van mostrar als estudiants que es pot aprendre a gestionar les deixalles i fer-ho, a més, de forma divertida.

Al voltant de 400 persones es van donar cita a l'escola per atendre l'esdeveniment, inclosos professors, directors de programes i un voluntari de IMPACT MARATHON, que patrocina aquest projecte a les escoles.

 

Amb el suport de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

.


EXCURSIÓ A GODAVARI (JARDÍ BOTÀNIC NACIONAL)

Amics del Nepal organitza classes de diumenge a dijous als estudiants K.E.B.S., així com a d’altres estudiants de l'escola. Aquest programa ha estat ajudant els des de fa molts anys aportant beques escolars pels més necessitats. A més, dues vegades l'any, després del festival Dashain, portem als estudiants a visitar diferents llocs.

El 18 de novembre vam realitzar la nostra segona visita al Jardí Botànic Nacional a Godavari (Lalitpur). En total érem 31 participants incloent els mestres. Vam sortir cap al nostre destí a les 10:00 am, i tan aviat com vam entrar a l'autobús, els estudiants van començar a cantar. Després d'una hora de viatge vam arribar a Godavari. L'objectiu de visitar el Jardí Botànic és obtenir alguns coneixements sobre diferents plantes estranyes i exòtiques, herbes i plantes medicinals. A través d'aquest aprenentatge, els estudiants poden millorar el seu coneixement general i no només centrar-se en el que aprenen en els llibres.

 

.

Vam aprofitar per visitar també diferents llocs de Godavari. Vam fer fotos dels estudiants i vam visitar la cascada. Després d’explorar l'entorn de Godavari, ens vam asseure en un clar per gaudir del dinar.

Asseguts en rotllana vam menjar uns entrepans. Després dels entrepans vam posar música i alguns de nosaltres vam començar a ballar, mentre altres jugaven i es feien fotos amb els seus amics. Ho vam passar molt bé a l'excursió.

 

. 

És un lloc tan bonic i ple de flors, plantes i herbes que dóna una sensació de frescor tal com si s'estigués en un jardí.

Cooperació

VISITA PROGRAMA WLP A NAMO BUDDHA

El Programa d'Alfabetització de Dones és un dels projectes que s'està executant a Katmandú des de novembre de 2015.

Aquest projecte es va establir amb l'objectiu d'alfabetitzar a aquelles dones que per un motiu o altre no han tingut l'oportunitat en el seu moment. Més de 1500 dones han sigut beneficiàries al llarg dels anys del projecte, el qual no es basa exclusivament en l'ensenyament, ja que també realitzen excursions culturals a diferents temples. De moment, les dones han visitat ja dos temples.

El 3 de novembre de 2017, vam fer la nostra segona visita al temple Namo Buddha. En total el grup constava de 15 persones, inclosos el nostre president i la nostra vicepresidenta (Enric i Anna), i una de les nostres voluntàries, la Marta. Vam començar la sortida a les 8:30 am. El viatge va resultar molt emocionant, docs era la primera vegada que membres de la Junta de Barcelona van fer la visita amb el grup.

 

.

Namo Buddha és un petit poble situat a 40 km al sud-est de Katmandú. El seu temple, del mateix nom, és un dels llocs més importants de peregrinació i santificació budista al Nepal. Es creu que el rei Mahasattva va alimentar a la tigressa afamada amb la seva pròpia carn.

Vam arribar a Namo Buddha a les 11.30 a. m. En arribar vam visitar el temple i els monestirs. Hi havia diverses persones que es van reunir allà per adorar el déu i rebre benedicció. Després de visitar el "Gumba" (monestir), ens vam apropar a un petit bosc obert i vam dinar tots junts el deliciós àpat que van preparar les mateixes dones del programa.

Després de visitar Namo Buddha, la nostra següent parada va ser Sanga. Aquest lloc està situat al límit dels districtes de Bhaktapur i Kavrepalanchowk al Nepal, a uns 20 km de Katmandú. Quan vam arribar, vam veure l'estàtua de Shiva més alta del món, també anomenada "estàtua de Kailashnath Mahadev". Vam visitar el lloc a fons i vam aprofitar per fer algunes fotos.

L'estàtua de Shiva està feta de coure, zinc i acer i té 44 metres d'altura.

 

.

Per finalitzar la nostra visita, ens vam aturar a la Plaça Durbar de Bhaktapur. Bhaktapur és un lloc popular, d'herència religiosa, cultural i històrica. Quan vam arribar, vam veure el gran temple de Nyatapol (temple de cinc pisos) i el palau de cinquanta-cinc finestres (construït pel rei Bhupaindra Malla). Després de visitar el temple, vam entrar a la Plaça Bhaktapur Durbar. Després de la visita, ens vam aturar en un petit bar Bhaktapur a prendre un te, en el qual vam poder provar Juju Dhau, dolç de quallada típic de la ciutat.

Bhaktapur és a 10 km de Kàtmandu i la Plaça Bhaktapur Durbar està reconeguda per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat. Es tracta d'un lloc ben conegut per la cultura i la tradició newari.

 

.

Les dones del programa ho van passar en gran, igual que la resta de nosaltres que vam realitzar la visita, que podrem conservar grans records d'ella. A més, aquest tipus de visita és molt important per a elles, ja que en participar en aquest projecte, un cop hagin après a escriure i llegir, podran acostar-se als llocs culturals i veure'ls i gaudir-los amb una perspectiva diferent.


BALMAN MARKET

Alguns dels nostres joves de Katmandú van anar a Bhimphedi el passat 17 de novembre de 2017 per organitzar la segona edició del Balman Market (la primera edició va ser a l'agost de 2017).

Els nens i nenes del centre estaven contentíssims amb tots els productes que vam portar i aquest cop fins i tot van poder comprar alguns dels productes que no es van vendre en la primera edició. Els nois van mostrar gairebé més interès per aquest mercat que per l'anterior, fins al punt que en arribar van voler entrar tots de cop a la "botiga".

 

..

Però això no va ser tot, després del Balman Market els joves del Projecte Jove van coordinar als nens de Bhimpedi per fer una mena de conserva. Van preparar 8 gerres d’envinagrats fets de rave i lapsi (una fruita de temporada del Nepal).

 

Per què és important el Balman Market pels nens de Bhimpedi?

Aquesta activitat que fem a la Bhimphedi Children 's Home ajuda a desenvolupar en la psicologia infantil el concepte de la cultura de l'esforç. És bo per ells aprendre que cal treballar i esforçar-se per aconseguir els objectius que es marquin en les seves vides. En algun moment hauran de deixar la casa d’acollida, pel que és important que sàpiguen que hem de treballar i esforçar-nos per assolir els nostres objectius.

 

.

Es requereix habilitat per a realitzar una a un esdeveniment així, ja que suposa, a més, un desafiament per a tots ells, ja que han de ser capaços de superar els seus problemes. A més, organitzar aquest esdeveniment confereix als adolescents del projecte jove diferents coneixements, com coordinar el propi esdeveniment, etiquetar i registrar els productes en un arxiu d'Excel, controlar el mercat actual ... etc. A través de la diversió poden obtenir moltíssims coneixements que seran realment útils per als estudiants de gestió.

 

Per què és important la conserva "achar" pels nens de Bhimpedi?

Actualment s’està portant a terme al centre un projecte coordinat per estudiants d’agroònoms del l’UPC amb l’objectiu de treure un millor rendiment de l’hort.. Aquest projecte, de dos anys de durada, és molt efectiu pels estudiants, ja que els permetrà aprendre què podem fer amb els vegetals que recollim i com tractar-los. La conserva és una part essencial del menjar diari del Nepal i resulta molt interessant pels estudiants aprendre sobre ella, ja que els serà molt útil pel seu futur. Preparar conserves els permet, a més, aprendre diferents tècniques d'enllaunat d'aliments.

Un cop més, els joves han d'organitzar tot el procés: les dones del Programa d'Alfabetització de Dones a Katmandu escriuen la recepta per preparar envinagrats, i els joves compren els ingredients a Katmandu i ho fan tot ja a Bhimphedi. Això els permet aprendre i connectar amb diferents programes d'Amics del Nepal i a fer que interactuïn entre ells.

Podeu veure el video del muntatge al següent link:

www.youtube.com/watch?v=3i0RmG02MlA&feature=youtu.be

 

Amb la col·laboració de l'ajuntament de Castellar del Vallès

.


NEPAL ÉS MÀGIC

El Magic Andreu ens va visitar una vegada més. Després de diverses ocasions visitant Nepal, ha tornat per portar la seva màgia a l'escola KEBS i al centre d’acollida de Patan. Va ser una experiència sorprenent i els nens es van divertir moltíssim, intentant descobrir els trucs i meravellant-se de com el Magic Andreu pot fer màgia del més senzill.

 

..

Aquest tipus de visites son molt enriquidores, doncs els nens i nenes escolten i aprenen d'una personalitat experimentada.

Van tenir l'oportunitat de gaudir d'una tarda de manera diferent i divertida. Esperem que torni i li desitgem tot el millor en els seus propers viatges per Nepal.

 

.


VISITA DEL PALLASSO LOREN

En els últims anys, alguns grups de pallassos de Catalunya han visitat diferents centres, cases d'acollida i escoles amb les que col•laborem al Nepal. El pallasso Loren i el seu equip han visitat en els últims dies alguns dels nostres centres: la casa d'acollida de Siphal, l'escola secundària superior Kumari (KEBS) a Bouddha i la casa d'acollida de Patan.

 

..

Loren i els seus amics van visitar l'escola KEBS el passat 29 d'octubre, on uns 350 nens van gaudir de l'espectacle. A la tarda del mateix dia, l'equip va actuar a la casa d'acollida de Siphal. Uns 50 nens i 12 dones que viuen a Siphal també es van divertir amb aquest espectacle.

Al dia següent, van visitar la casa d'acollida de Patan a Khokana, Lalitpur. Hi havia al voltant de 25 nens i 5 membres del personal gaudint de l'espectacle.

 

.

Volem expressar el nostre sincer agraïment al Loren i els seus amics per l'espectacle que tant ha entretingut als nens i al personal.

Sensibilització

BERENAR SOLIDARI A L'ESCOLA JOAN BLANQUER

El passat 5 de desembre es va celebrar el primer berenar del curs 2017-2018 de L’Escola Joan Blanquer dins el projecte compartit de descoberta del Nepal. Gràcies a la feina de tot l’equip docent, els nens i nenes d’aquesta escola de Castellar del Vallès s’apropen durant el curs escolar a la realitat del dia a dia nepalès i coneixen la feina que es fa des d’Amics del Nepal.

 

.

Així mateix, la col.laboració iniciada des del curs passat entre l’escola i Amics del Nepal va permetre obtenir una subvenció pel Projecte Jove que gestiona l’associació per part de l’Ajuntament de Castellar del Vallès.

 

. 


TROBADA ANUAL

El passat 18 de novembre es va celebrar la tradicional Trobada d’Amics del Nepal 2017, que va tornar a ser un èxit com cada any, tot i el canvi de data a última hora.

A l’acte es va fer un repàs de tots els projectes per part del nostre president i dels voluntaris participants en els mateixos, tot amenitzat amb la rifa dels lots de nadal i el reconeixement als voluntaris 2017, motor de l’associació.

 

..

Voldríem agrair la participació de tots els voluntaris, especialment a en Joan Fissé, a les mestres de l'Escola Joan Blanquer, al Miquel Comas i als joves del projecte jove i a la Clara Luna pel fantàstic concert.

Gràcies a tots els que vau venir!!

 

..