Anar a: Contingut » | Principi de la pàgina »| Navegació principal »


Per què el Nepal?

El Nepal està situat a la regió dels Himàlaies i forma part del subcontinent Indi. Limita al nord amb el Tibet (Xina) a l’est amb el Sikkim, regió índia de cultura tibetana i al sud i l’oest amb l’Índia. Amb una superfície de 141.181 Km2, té una població de prop de 29 milions d’habitants, amb una densitat de 147,7 h/Km2.

El país s’estén sobre el vessant sud de la serralada dels Himàlaies centrals, formant una sèrie de valls paral·leles orientades d’est a oest. La plana pluvial del Terai   forma part de la depressió del riu Ganges  i fa frontera amb l’Índia. Al nord, els grans pics dels Himàlaies que superen els 8.000 m d’alçada, entre els quals hi ha l'Everest, el cim més alt del món, formen una frontera natural amb el Tibet.

La major part de la població del país es concentra la regió del Terai i a la vall de Katmandú. La manca de vies de comunicació dificulta l’accés a bon part del país, especialment a les grans valls del centre i nord. L’economia del Nepal es basa en l’agricultura, amb conreus de cereals, com arròs, blat i mill, així com fruites i verdures produïdes principalment a la gran regió agrícola del Terai.

Un destí d’atractius naturals

El Nepal és un país conegut bàsicament per tenir les muntanyes més altes del món, els Himàlaies, amb els cims més emblemàtics del planeta que cada any atrauen molts visitants i expedicions que s’esforcen per assolir-los.

Per a moltes persones el Nepal és només un paradís per gaudir dels seus nombrosos atractius naturals, però darrere d’aquest Nepal, turístic i aventurer, s’hi amaga un país molt poc desenvolupat amb un índex de pobresa que afecta al 80% de la població.

Conscients d’aquest desequilibri entre la imatge externa del país i la seva realitat quotidiana, va crear-se l’Associació Amics del Nepal impulsada per un grup de persones de diferent procedència, totes elles motivades per participar en la millora de les condicions de vida de la població del Nepal, especialment la dels infants més desafavorits, a qui dirigeix els seus principals esforços i recursos.

Baix nivell de desenvolupament humà

D’acord amb l’Informe Mundial de Desenvolupament Humà de Nacions Unides del 2006  el Nepal es manté com un dels països menys desenvolupats del món, ocupant el lloc 138 d’un total 177 països, el que el situa en darrera posició entre els països asiàtics.

Malgrat que en els darrers 50 anys el país ha incrementat de forma notable els seus estàndards de vida, especialment a partir de la dècada dels 90, el nivell de desenvolupament humà s’ha seguit mantenint com un dels més baixos del món, malgrat que els resultats d’aquest desenvolupament ha estat diferent i inequitable, manifestant-se diferent segons gènere, casta, ètnia i disparitats geogràfiques del conjunt de la població.

Les oportunitats de treball han esdevingut cada vegada més escasses. Les necessitats de la població no han estat satisfetes i les polítiques no han estat favorables pels més pobres, deixant vastos segments de població al marge dels principals corrents de desenvolupament. L’aparició de la violència armada ha incrementat tots aquests problemes, empenyent al país cap a una profunda crisis.

La celebració d’eleccions generals el 2008 amb el triomf del partit maoista, juntament amb la destitució del rei i la proclamació de la República, estan sent factors claus per decidir el futur del país amb un altre rumb.

Dades del Nepal - Informe de Desenvolupament Humà de Nacions Unides (2007/08)

Població (2007): 29 milions
Posició en el rànquing mundial: 142 (d’un total de 177 països)
Expectatives de vida: 62,6 anys
Índex d’alfabetització (majors de 15 anys): 51,4 %
Renda per càpita (2005): 1.550 USD
Despesa sanitària anual per habitant (2004): 71 USD
Població amb accés a l’aigua potable: 90%
Població amb desnutrició: 17%
Infants per sota del pes (% - 5 anys): 48%
Telèfons fixos (per 1.000 habitants): 17
Telèfons mòbils (per 1.000 habitants): 9
Usuaris d’Internet (per 1.000 habitants): 4
Despesa per investigació (% del PIB): 0,7      

Més informació sobre aquestes dades

UNDP Nepal

Infome 201o Desenvolupament Humà de Nacions Unides

 

 

 

 


Anar a: Contingut » | Principi de la pàgina »| Navegació principal »