Awasuka

Edificis històrics de Bhimphedi

Una de les accions que Awasuka va iniciar fa aproximadament un any és la conscienciació sobre la preservació dels edificis històrics de Bhimphedi. En aquest indret hi ha tres tipus d’arquitectura diferents: Rana, Newar i Tamang, totes tres molt interessants en quant al seu valor històric i a les seves característiques antisísmiques.

En aquest sentit, el cap de setmana passat van venir a visitar el poble dos convidats especials: en Subodh Rana i la Evangeline Neve. 

En Subodh és descendent de la família dels antics ministres Rana de Nepal. Professionalment es dedica al turisme però té una gran afició per la història, que plasma des de fa 10 anys en el seu blog (History Lessons Nepal). Des d’Awasuka havíem consultat el seu blog en diferents ocasions i al final ens vam decidir a escriure-li. Ell no havia estat mai a Bhimphedi però, després de conèixer-nos, va decidir venir a visitar el lloc on els seus avantpassats havien construït tants edificis. Durant la visita del poble vam descobrir que va ser justament el seu avi (Juddha Sumshere JBR) qui va fer construir el palau rana que ara és dins de la presó. També vam trobar que el “nostre” Palau Rana de l’orfenat és el més antic de Bhimphedi. Va ser construït per al Rei Surendra Bikram Shah, contemporani de Jung Bahadur Rana. És una llàstima que la NCO tirés a terra l’edifici principal del recinte…  per sort als arxius d’Amics del Nepal encara en conservem algunes fotografies de l’any 1996. 

Després de la seva visita, en Subodh va escriure un blog que podeu llegir en aquest link: http://historylessonsnepal.blogspot.com/2019/10/rediscovering-bhimphedi.html

La Evangeline és una escriptora canadenca que viu a Nepal des de 1996. Actualment treballa com a editora a la revista ECS Magazine, una publicació sobre turisme i patrimoni. La seva revista va decidir publicar un article sobre Bhimphedi, arrel de la informació que en Subodh els hi va donar després de conèixer-nos. Sembla que mica en mica la nostra feina de difusió sobre els edificis patrimonials de Bhimphedi va obrint-se camí. La Evangeline va quedar molt sorpresa amb la història del poblet de Bhimphedi  i amb la varietat d’estils arquitectònics. Apart de l’article que ella escriurà, ens va demanar un article sobre l’arquitectura de Bhimphedi escrit per Awasuka, com a especialistes d’aquest poble.

Esperem que aquests articles mica en mica vagin fent que la gent prengui consciència sobre la preservació dels edificis històrics i ja no n’enderroquin cap més.