Awasuka

El programa Awasuka reemprèn la seva feina

Després d’una pausa monsònica de tres mesos, el programa Awasuka reemprèn la seva feina per a encarar la darrera fase de la reconstrucció: el reforç de cases a la comunitat de Matilo Supin. Des del Juliol del 2015, els torns de voluntaris d’Awasuka s’havien anat succeint sense descans fins al Juny del 2018, moment en que es va decidir esperar a que passés el monsó per a poder reiniciar les obres.

L’arribada a Bhimphedi ha estat molt diferent de les altres vegades; degut a la coincidència de dos fets, Bhimphedi es va quedar de cop i volta sense voluntaris durant més de tres mesos. Això ha fet que la gent ens rebi amb més efusivitat del que era habitual: somriures, alegria i comentaris com: “Ja era hora que tornessin els voluntaris, Bhimphedi sense estrangers no té gràcia!”

Els dos fets coincidents han estat: la pausa d’estiu d’Awasuka i les normatives de recent creació que el govern local (també de recent formació) ha implantat al nostre orfenat de Balmandir. Les noves lleis sembla que afecten als voluntaris de Balmandir, però no als d’Awasuka, ja que aquests venen a treballar per la comunitat. I mentre esperem que el tema dels voluntaris de l’orfenat es solucioni, nosaltres aquí estem, iniciant un nou torn d’Awasuka, el que segurament ja serà el darrer… Us deixem doncs amb els components d’aquest desè torn.

Namaste!

Som Sebastià Febrer i Ana Fernández, els nous nepalesos adoptius del programa Awasuka!
Venim des de les illes de Mallorca i Tenerife per endinsar-nos al país de les altures i residir al poble de Bhimphedi, on realitzarem treballs de reforç en cinc habitatges ja analitzats pels anteriors voluntaris.

Hem estat una setmana per Katmandu amb la Mònica, la coordinadora del programa, on ens ha ajudat a posar-nos al dia amb totes les gestions necessàries i principals costums culturals del país.
Vam estar preparant una presentació per Rotary Club Kantipur, la contrapart de Awasuka, on Mònica va explicar els objectius aconseguits fins al moment. Vam anar a Patan a una reunió amb arquitectes de patrimoni i de pas vam poder visitar el palau i els temples. De camí a l’oficina d’Amics del Nepal, vam visitar la Stupa de Bouhda i Pashupati, i en una estoneta lliure vam anar al Monkey Temple; a tot arreu vam començar a utilitzar les nostres primeres paraules nepalesos com Daniyabat (gràcies), Chito chito (ràpid) Paani (aigua) i els números de l’1 al 10.

En arribar a Bhimphedi ens hem enamorat d’aquest lloc rural que manté la identitat nepalesa, deixant enrere el trànsit de Katmandú i la construcció compulsiva que està patint en les últimes dècades.

La jornada de neteja de l’oficina va ser dura però molt productiva! Ja la tenim a punt per començar a treballar! Vam rebre molta ajuda, ja que només ens vam haver de fer càrrec de la part interior, i els búfals, gallines, gossos i ànecs ens van aplanar l’entrada i l’exterior de gespa.

Ahir ens vàrem prendre 6 tes cadascun gràcies a la generositat de les famílies en el nostre primer recorregut a Supping, on es troben les cinc habitatges en què treballarem. Mostraven molt d’interès, afecte i agraïment cap a nosaltres pel treball realitzat per anteriors companys. Ja tenim ganes de començar amb el Retrofitting !!

Pheri bhetaula !!